Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 26 december 2009 @ 22:47 door Calamandja , 4420 keer bekeken

Slotje van Neerbosch

In de laatste maanden van 1944 waren er geallieerde militairen gelegerd in het Slotje van Neerbosch, het Slotje van de Baron, zoals het bij de Nijmegenaren bekend was.
In de kerstweek van 1944 hebben deze militairen een groot aantal kinderen uit Nijmegen-West blij gemaakt met een echt Kerstfeest. Vele kinderen werden hier onthaald.
In de tientallen jaren daarna leidde het Slotje een stil bestaan tot dat het Slotje te koop werd aangeboden. Er vestigde zich een hotel-restaurant. In enkele jaren werd het Slotje meermalen te koop aangeboden.
In december 2009 verschenen er artikelen in de pers, waarin werd meegedeeld dat het Ministerie van Justitie een loterij rond het Slotje te Neerbosch, dat intussen gepromoveerd was tot 'Chateau' Neerbosch, niet toegestaan is. Om met die loterij mee te dingen moest men via internet een certificaat kopen ter waarde van 150 euro. Omdat de loterij in strijd zou zijn met de Wet op de Kansspelen heeft het Ministerie van Justitie deze loterij verboden. De website 'winuwdroomkasteel' (Nederlandse versie) was na deze mededelingen niet meer toegankelijk. De Engelstalige site is inmiddels ook niet meer te bereiken.

Neerbosscheweg 620: 't Slotje

Menige rijke Nijmeegse familie liet vanaf de 17de eeuw een buitenverblijf bouwen in het landelijke Neerbosch. Een van die buitenverblijven was landgoed Hoogerhuizen. Het goed, dat bijzonder mooie tuinen had, was al menigmaal van eigenaar veranderd toen het in 1856 werd gekocht door jonkheer T. van Rijckevorsel. Hij liet het oude landhuis, dat in de volksmond 't Slotje werd genoemd, rond 1870 slopen. Aangezien zijn woonhuis op het aangrenzende landgoed 'De Witte Poort' aan de Dennenstraat stond, voegde hij beide landgoederen samen.

In 1906 kwam het landgoed Hoogerhuizen in handen van de notaris jonkheer Eugène van Rijckevorsel van Kessel. Twee jaar later liet hij hierop het bovenstaande buitenhuis bouwen. Het op een sprookjeskasteel lijkende gebouw werd ontworpen door de Nijmeegse architect Willem Hoffmann en draagt de toepasselijke naam ''t Slotje'. 't Slotje bleef tot in 1973 eigendom van de familie. Korte tijd heeft er een kindertehuis in gezeten, nu is het een hotel-restaurant.

Het landhuis is in eclectische stijl gebouwd. Het heeft met zijn kantelen en torentjes de uitstraling van een kasteel. Maar wel van een eigentijds kasteel, want er werden allerlei vrij nieuwe elementen in het gebouw verwerkt. Zo zijn de muren geheel opgebouwd uit glazuurde bakstenen en hardsteen, wat kenmerkend is voor de Jugendstil. Verder is de verscheidenheid aan venstervormen zeer opvallend.

In de loop der jaren werd veel van het bosrijke landgoed afgesnoept. Allereerst door de bouw van het Dominicuscollege in de jaren '20 en later, in de jaren '60, door de bouw van de woonwijk Neerbosch-Oost. Vanaf de jaren '70 was het helemaal met de rust rondom 't Slotje gedaan: de Neerbosscheweg werd toen vlak voor het landhuis aangelegd.



Reacties

  • LotusKarin
    woensdag 5 mei 2010, 13:54
    Wat een prachtig slot zeg!

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.