Het Kastellet in Kopenhagen

Geplaatst op zaterdag 29 januari 2011 @ 15:16 , 1580 keer bekeken

copenhagen-kastellet.jpg

Vesting in Kopenhagen

Het Kastellet in Kopenhagen ligt niet ver van 'Den Lille Havfrue', of wel de kleine zeemeermin, in het noorden van Kopenhagen.
In 1626 werd hier een fort gebouwd ter bescherming van de stad Kopenhagen tegen de Zweden. Een Zweedse aanval toonde aan dat het fort vele zwakke plekken vertoonde. De toenmalige koning, Frederik III, gaf opdracht om de verdedigingswerken rigoureus te verbouwen. Zo ontstond het huidige Kastellet, of de citadel.

P1040603.JPG

Wallen en grachten

De vorm van het fort werd een vijfpuntige ster. Alle zijden zijn omgeven door sterke wallen en het geheel werd nog eens beschermd door zeer diepe en brede grachten.
Toch werd het Kastellet in de negentiende eeuw voor een deel verwoest, maar de beschadigde delen werden weer geheel nieuw opgebouwd.
In de Tweede Wereldoorlog werd de citadel gevorderd door het Duitse leger. De Duitsers gebruikten het Kastellet als hoofdkwartier voor het bezette Denemarken.

800px-Kastellet_Norgesporten_Copenhagen.jpg

Hoofdkwartier

Het Kastellet wordt nu gebruikt door het Deens leger. Het terrein en de wallen zijn echter opengesteld voor het publiek. Je kunt er doorheen wandelen. De citadel is toegankelijk via de noordelijke of zuidelijke poort, die beide met een brug over de brede gracht verbonden zijn met de vredige wereld buiten de vesting.

Citadel

In de citadel bevinden zich enkele rijen kazernegebouwen. In het centrum is een groot exercitieterrein. Aan weerszijden staat een bijzonder gebouw. Aan de oostkant staat het Commandeursgebouw, dat voorzien is van een brede fronton en aan de overzijde staat een statig kerkgebouw. Een leuke bijzonderheid bij dit gebouw is, dat het Kastellet in de negentiende een tijd lang werd gebruikt als gevangenis. Tegen de kerkmuur werd een aantal cellen gebouwd. Via kijkgaten in de muur konden de gevangenen, zonder dat de kerkgangers dat in de gaten hadden, de mis bijwonen.

Uitzicht

Het publiek mag niet alleen over het terrein wandelen, maar het is ook toegestaan de wallen te beklimmen en te bewandelen. Van daar af heeft men onder meer een fraai gezicht op de Engelse Sankt Albanskerk bij het Churchillpark en de Gefion-fontein.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: