Kasteel De Kasselburg

Geplaatst op zondag 18 september 2011 @ 17:51 , 550 keer bekeken

1525404.jpg

Kasteel in de Eifel

Kasteel De KasselburgBij Pelm, een dorp in de gemeente Gerolstein in de Eifel, staat op een hoogte de Kasselburg. Dit deel van de Eifel wordt de Vulkaaneifel genoemd en ligt in de deelstaat Rijnland-Palts. De Kasselburg is een van de bekendste burchten in Duitsland, want al tientallen jaren worden hier vrijwel dagelijks demonstraties gegeven met roofvogels. Allen in het winterseizoen vinden de demonstaties alleen plaats in het weekend. Een deel van het park, diep beneden het kasteel, is afgezet; In deze wildernis loopt een groot aantal wolven rond. Een balkon van het kasteel, dat grenst aan dit gebied is zelfs extra beveiligd om het de wolven onmogelijk te maken, het kasteel te bereiken. Dagelijks tegen vier uur 's middags worden deze wolven, in een speciaal deel van het park, gevoederd. Het publiek kan dit meemaken.

Demonstraties

Kasteel De KasselburgTweemaal per dag ook vinden op de grote vliegweide demonstraties plaats met valken, steenarenden en gieren. Dat dit soort demonstraties interessant is voor het publiek bewijst de stroom van toeristen, die op deze gebeurtenissen afkomen. In het zomerseizoen is er ook binnen de poorten van het kasteel veel te zien voor het publiek, waarbij vooral ook aan de kinderen wordt gedacht. Er staan verscheidene tenten in en om de Kasselburg, die specialiteiten uit de ridderwereld duidelijk proberen te maken. Zo is er een smid, die aan het werk is met smeedwerk. In het oplaaiende smidsvuur ligt ijzerwerk roodgloeiend te worden, dat vervolgens op een aambeeld bewerkt wordt met een forse moker. Het is een genot de geur van het smidsvuur op te snuiven. Wat verderop is een jonkvrouw bezig met het maken van borduurwerk. Ze is omgeven door lapjes, borduurgaren en wol, die kennelijk gesponnen is op een naast haar staand spinnewiel.

Kruisboogschieten

Kinderen kunnen met een, speciaal op hen afgestemde kruisboog hun kunnen tonen om met een pijl, die steeds door een volwassene op de boog wordt gelegd, een doel te raken. Ook is er voor hen een spel, waarbij ze moeten proberen hoefijzers om een houten paal te gooien, een kunst, die niet eens zo gemakkelijk is. Voor een grote tent is een andere 'middeleeuwer' bezig wapens en gereedschappen te maken. Op de verschillende binnenplaatsen en in de vroegere zalen van het kasteel staan overal tenten. Er ligt middeleeuwse kleding en er kunnen wapens worden bewonderd.

Valkeniers

Kasteel De KasselburgTussen al die bedrijvigheid door lopen een aantal valkeniers; ze laten hun vogels van zeer nabij bewonderen. Ze zijn graag bereid uitleg over dit middeleeuwse handwerk te geven. Twee maal per dag geven ze voostellingen, waarin het publiek het aanvliegen van valken en andere roofvogels kan meemaken. Op de grote binnenplaats zijn een aantal permanente kooien aanwezig, waarin verschillende soorten roofvogels zijn gehuisvest; hier worden bijzonderheden over de vogels verteld.

Bouwgeschiedenis Kasselburg

Behalve de zware toegangspoort, is de dubbele toren, de donjon, eigenlijk het enige in goede staat verkerende onderdeel van het kasteel. Deze toren kan beklommen worden, maar je moet er wel wat voor over hebben om van een fraai uitzicht op dit deel van de Eifel te willen genieten, want de 37 meter hoge toren telt circa tien verdiepingen en liften waren in de middeleeuwen nog niet in gebruik. Van de eerste jaren van de Kasselburg is niet zo erg veel bekend. De naam zou afgeleid zijn van de bouwers, de graven van Castel uit de 13de eeuw, maar de eerste bekende bezitters waren de Heren van Blankenheim. Om het bezit werd nog al eens gestreden, waardoor het bezit van het kasteel vaak wisselde. De laatste vroegere eigenaren waren de hertogen van Aremberg, die in 1674 het kasteel in onbetwiste eigendom verkregen. Maar kort daarna begon het verval en werd de Kasselburg een indrukwekkende ruïne. De Kasselburg is een van de weinige Duitse kastelen met een dubbele toren.

Toeristische attractie

Kasteel De KasselburgHoewel de middeleeuwen al lang achter ons liggen worden ze in dit kasteel levend gehouden, door de in middeleeuwse kleiding rondlopende bewoners, die het publiek graag deelgenoot maken van het leven op een kasteel in die lang voorbije jaren. Op de Bundesstrasse bij Gerolstein en Pelm is de weg naar het kasteel goed aangegeven. Via fraaie, maar goede boswegen is de parkeerplaats bij het kasteel goed bereikbaar.

Bron: Ben Hendriks, www.AsoluteFacts.nl; juni 2011
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Nederlandse Kastelen op cd-rom


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: