Burg Eltz, het mooiste middeleeuwse kasteel van Duitsland

Geplaatst op zondag 14 mei 2006 @ 21:08 , 3006 keer bekeken

Voor wie van kastelen houdt, is Burg Eltz in het Elzbachdal nabij Mayen absoluut een aanrader. Met zijn vele torentjes lijkt het zo uit een sprookjesboek te zijn gestapt. Het is één van de mooiste en best bewaarde middeleeuwse kastelen van Duitsland. Een rondleiding door het kasteel voert door achthonderd jaar geschiedenis.

 

Burg Eltz is in 1472 gebouwd op een 70 meter hoge rots langs de Eltz-rivier, een zijtak van de Moezel, die langs drie kanten van de voet van het kasteel stroomde. Het kasteel ligt volledig ingesloten door beboste heuvels. Over een periode van vijf eeuwen werd het kasteel steeds verder uitgebouwd. Het is niet gebouwd als ridderburcht maar als woonburcht. Dat is één van de redenen waarom het zo goed bewaard is gebleven. Vandaag de dag wordt een gedeelte bewoond door de graaf van Eltz. De rest van het sprookjeskasteel kan bezichtigd worden.

Hellebaarden

De rondleiding door een gids begint in de Wapenkamer. Hier zijn harnassen, wapens en dergelijke te bezichtigen. Ook zijn er hellebaarden te zien, de kenmerkende wapens van de voetsoldaat. Ze werden tevens gebruikt om ridders mee van hun paard te slaan tijdens gevechten. Vanwege hun harnassen, die zo'n veertig kilo wegen, boden de ridders op de grond weinig partij. In de Ridderzaal bevindt zich onder meer harnassen uit de 16e eeuw.

Hart van het huis

De Rübenach­zaal is een goed voorbeeld van hoe een edelman rond 1450 woonde. De ruimte werd verwarmd middels een grote haard, een van de veertig verdeeld over honderd kamers. Het eiken balkenplafond, de wandkleden en waardevolle schilderijen zijn representatief voor die tijd. Ook de laatmiddeleeuwse keuken in het Rodendorf­huis heeft veel van zijn karakter uit 1540 behouden. De enorm grote haard, het aanrecht en andere onderdelen geven goed weer hoe de keuken, het hart van het huis, was ingericht. In de Wambolt­zaal brachten de vroegere huisvrouwen het grootste deel van hun tijd door. Hier werd textiel van de hoogste kwaliteit geproduceerd. Er staat onder meer een waspers en een spinnewiel.

Schatkelder

De schatkelder bevat een uitzonderlijke collectie kunst en omhelst meer dan vijfhonderd items, daterend uit de periode van de 12e tot de 19e eeuw. Het gevarieerde aanbod is indrukwekkend. Naast opmerkelijke gouden en zilveren items, zoals drinkbekers en het beeld van Johannes von Nepomuk (beschermheer der bruggen), zijn er curiositeiten te vinden zoals de 'Dukatenpoeper' en het 'Monster'. Andere bijzondere stukken zijn de Keurvorstring, de 'Reiterstreit-hammer' (gevechtsbijl van de ridders) en enkele waardevolle kruisbogen. De collectie omvat tevens interessante stukken 18e eeuws serviesgoed uit Wenen en Hoechst. Alle stukken in de schatkelder behoorden toe aan de leden van de Eltz-familie en werden veelal dagelijks gebruikt. Na intensieve restauratie van het kasteel tussen 1957 en 1981 werd de schatkelder opengesteld voor publiek. Onder de poort die toegang biedt tot het middenplein van het kasteel, bevindt zich de ingang naar een kapel.



Website: www.burg-eltz.de


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: