Die lag om de basiliek heen.
Ik heb hier een plaatje van een stukje van de wallen.
Als ik nog een beter plaatje vind, zal ik hem hier nog plaatsen.
De ideale citadel
Die lag om de basiliek heen.
Ik heb hier een plaatje van een stukje van de wallen.
Als ik nog een beter plaatje vind, zal ik hem hier nog plaatsen.
Ik trek het grote boek uit de kast....en lees dat er tussen 1620-27 een 7-hoekige aarden wal rond Scherpenheuvel is gelegd. Deze had waarschijnlijk eerder een religieus-symbolische betekenis, dan een militair doel. Hoewel er ooit een Staatse aanval is geweest. Het is namelijk nooit de bedoeling geweest een garnizoen te huisvesten in de 'stad'. De hele exercitie past in het contrareformatorische-jezuitische gedachtengoed in de Spaanse Nederlanden. Komt bij, dat de aartshertogen Isabella en Albrecht geen kinderen konden krijgen en daardoor nog wat extra maria-devotie aan de dag legden.
Ik ken wel een gravure van Scherpenheuvel met vestingwerken. Hebben die dan nooit bestaan, of zijn ze weer verdwenen?
Eens, het is geen citadel en er ligt geen citadel tegenaan....maar wel een ideale stad. Nog even inhakend op Scherpenheuvel. De Habsburgse aartshertogen wilden daar ook een echte vestingstad van maken met het oog op de vijandige noordelijke Nederlanden. Het is er echter nooit van gekomen.
Dat is een ideale stad, of vestingstad, maar is het wel een citadel? Ik ga ervan uit dat de oorsprong van een woord en de huidige invulling ervan niet overeenkomen.
Het kwam volgens mij al eens eerder ter sprake (l'histoire ce repete), maar gezien onze gedachtenwisseling in de kathedralenclub toch nog even aandacht voor de 'ideale stad'. Sabbioneta werd gesticht door een zijtak van de familie Gonzaga: