Geplaatst op zondag 29 mei 2011 @ 15:28 , 775 keer bekeken
In Wassenaar staat sinds het einde van de negentiende eeuw het 'kasteel' Oud-Wassenaar. Het verving een ouder zomerverblijf. Dit oude buiten werd in de eeuwen daarvoor Hoogwoude of Hoogwolde genoemd. Tegen het einde van de achttiende eeuw ontstond hier het eerste huis, dat meer was dan een boerderij. Het buitentje ging door vele handen tot het in 1845 werd verkocht aan de staatsman en historicus mr. Guillaume Groen van Prinsterer (1801-1876). In 1872 verkocht hij zijn huis aan de vermogende Cornelis Jan van der Oudermeulen (1838-1904).
Deze steenrijke heer gaf omstreeks 1875 opdracht tot de bouw van het kasteel Oud-Wassenaar. Oud-Wassenaar is dus geen echt kasteel. Het is een in neorenaissance stijl gebouwd pand, dat aanvankelijk als woning voor Van der Oudermeulen moest dienen. Van der Oudermeulen had zijn sporen verdiend met de bouw van de Nederlandse afdeling op de Wereldtentoonstelling in Philadelphia in 1876. Hij had deze afdeling samen met de architect C. Muysken (1843-1922) ingericht. Hij vervulde vele functies in het openbaar bestuur. Ook was Van der Oudermeulen stalmeester b.d. van koning Willem III.
De architect Muysken werd de ontwerper van kasteel Oud-Wassenaar, waarbij hij rekening hield met de omgeving. Zijn materiaalgebruik moest een indruk geven van 17de eeuwse stadsbeelden. Hij bereikte dit door het afwisselend gebruik van kleuren in de gevels. Hij wilde het gebouw bewust de indruk van een kasteel geven, boven dat van een grote miljonairsvilla. Dat is gelukt, want in de meeste kastelenboeken treffen we dit moderne gebouw inderdaad aan. De vele vertrekken in het gebouw zijn gegroepeerd rond een grote centrale hal, die twee verdiepingen in beslag neemt. Deze ordening vindt men ook al terug in 17de eeuwse en later gebouwde Engelse landhuizen. Het licht valt van bovenaf in de hal. De hal op de benedenverdieping, in feite de parterre, is rondom voorzien van Toscaanse zuilen, die de hal een ruime, statige indruk geven. De zuiltjes van de galerij op de verdieping dragen sierlijke rondbogen en geven die verdieping een Italiaanse indruk. De kamers op de verdieping zijn alle via de galerij toegankelijk. Alle vertrekken op de parterre en de verdieping zijn rijk ingericht. Enkele kamers zijn zelfs bijzonder fraai door de eikenhouten betimmering.
Na het overlijden van Van der Oudermeulen in 1904 droegen de erfgenamen Oud-Wassenaar over aan Nationaal Grondbezit in Den Haag. Omdat geen nieuwe bewoner gevonden kon worden, besloot men in 1907 het kasteel te gaan exploiteren als hotel, hoewel het gebouw zich daarvoor eigenlijk niet leende. Buiten het directe zicht van het kasteel werd daartoe een dependance gebouwd, die door een overdekte gang met het kasteel werd verbonden. In 1910 werd het hotel geopend en tot veler verbazing verliep de exploitatie van het hotel buiten verwachting. In de loop der jaren werd Oud-Wassenaar de tijdelijke verblijfplaats van vele groten der aarde, die hier kwamen logeren. Na het overlijden van koningin Emma namen een groot aantal Duitse vorsten, die de begrafenis bijwoonden, hun intrek in Oud-Wassenaar.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen andere Duitsers hun intrek in Oud-Wassenaar. De bezetter vorderde het kasteel. Na deze donkere jaren werd Oud-Wassenaar een aantal jaren regeringshotel. Het herbergde in die jaren vele buitenlandse staatshoofden. In 1967 werd op Oud-Wassenaar het huwelijksfeest van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven gevierd. Het is een hoogtepunt in de geschiedenis van het kasteel. Na deze periode werd het hotelbedrijf gestaakt. De dependance werd afgebroken en vervangen door een aantal appartementen. Het kasteel wordt sindien geëxploiteerd als ruimte voor vergaderingen, conferenties en presentaties door bedrijven en particulieren. Ook kunnen er huwelijksfeesten en partijen worden gehouden.
Kasteel Oud-Wassenaar ligt in een mooie parkachtige omgeving. Voor het huis strekt zich een vijver uit. Kort na 2000 werd het kasteel dank zij een zogenaamde kanjersubsidie grondig gerestaureerd. Buiten de gelegenheden als hiervoor genoemd, is het kasteel niet toegankelijk voor het publiek.
Bron: Ben Hendriks, Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Nederlandse Kastelen op cd-rom
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan: