Top 5: Mooiste kasteelsteden

Geplaatst op donderdag 08 december 2011 @ 01:35 , 1588 keer bekeken

Kastelen werden gebouwd om indringers buiten te houden, maar zijn tegenwoordig ingericht om het tegenovergestelde te doen. De hoge muren, slotgrachten en kanonnen zijn nu trekpleisters bij uitstek voor vakantiegangers en cultuurfanaten. De Reiskrant zet vijf kasteeldorpen onder elkaar die je niet mag missen.

toplijstje_kastelen_932048i.jpg

1. Jaisalmer – India

Ongeveer 700 kilometer ten westen van de Indiase stad Delhi ligt ’s werelds enige continue bewoonde fortendorp Jaisalmer. Het dorpje is opgezet in 1156 door Rajput strijders en Jain handelaren en noemde dit de Gouden Stad. Sindsdien is het dorp nooit meer onbewoond geweest. Het Jaisalmer Fort is 25 verdiepingen hoog en lijkt, door zijn grote, gele stenen, op een reusachtig zandkasteel.

Hoe kom je er? Deze maand opent er een nieuw vliegveld vlakbij Jaisalmer, maar tot die tijd is het dorpje te bereiken met de nachttrein. Kaartjes hiervoor zijn er vanaf omgerekend €2,24. Een andere reisoptie is een negendaagse kamelentocht vanuit Delhi.

Wat kost een bezoek? Een ticket om door het kasteeldorp te wandelen kost omgerekend €3,70.

toplijstje_kastelen_932047i.jpg

2. Rhodos - Griekenland

Het Griekse Rhodos kent een mengelmoes van Islamitische minaretten, Europese steunmuren en kleurrijke, Oosterse mozaïeken. Het dorpje bevindt zich op het kruispunt van het Midden Oosten, Europa en Afrika en dit zie je aan de architectuur van de kasteelstad. Middenin de stad vindt je het Grootmeesterspaleis, gebouwd door ridders in de 14e eeuw, naast een moskee, een Byzantijns museum en een Moslimbibliotheek.

Hoe kom je er? De middeleeuwse stad Rhodos bevindt zich in het puntje van het eiland Rhodos. Veel vliegmaatschappijen bieden rechtstreekse reizen aan naar het eiland en de vele ferryschepen brengen bezoekers naar de kasteelstad.

Wat kost een bezoek? Toegang tot de stad Rhodos is gratis. De prijs van toegangskaartjes voor het paleis, het museum en andere toeristische bezienswaardigheden kan verschillen.

toplijstje_kastelen_932045i.jpg

3. Matsumoto – Japan

In de schaduw van de besneeuwde berg Hotaka, in centraal Japan, ligt kasteel Matsumoto. Het houten fort is gebouwd in 1592 en daarmee het oudste, nog staande, houten kasteel van Japan. Het kasteel kan herkend worden aan de zwart-wit geverfde pagode en zijn gracht met koikarpers. Van binnen is Matsumoto een groot doolhof, gebouwd om indringers te verwarren. Het kasteel is gelegen aan een winkeldistrict, speciaal voor toeristen.

Hoe kom je er? Vanuit het Shinjuku Station van Tokio gaan de Azusa en Super Azusa treinen rechtstreeks naar Matsumoto. Deze vertrekken elk half uur. De reis duurt ongeveer twee uur en veertig minuten en kost omgerekend €60 per persoon.

Wat kost een bezoek? Een ticket voor een rondleiding door het Matsumoto kasteel kost omgerekend €5,80.

toplijstje_kastelen_932043i.jpg

4. Sintra – Portugal

De Portugese stad Sintra is een must voor kasteelliefhebbers. Er zijn maar liefst drie kastelen te bezoeken in een stadje dat vroeger ‘Het Glorieuze Paradijs’ genoemd werd in de gedichten van de Britse Lord Byron. De grote toeristentrekker is het Sintra National Palace, omringd door een Arabisch-getinte tuin vol fonteinen en glazen tegelwerk. Op loopafstand bevindt zich Pena National Palace, met zijn minaretten en uitkijktorens, en daar tegenover de ruïnes van het Moorse kasteel.

Hoe kom je er? Sintra ligt ongeveer 32 kilometer verwijderd van de Portugese hoofdstad Lissabon. Elke twintig minuten rijdt er een trein tussen de twee bestemmingen die vertrekt vanuit het Rossio station van Lissabon. Een kaartje kost €2.

Wat kost een bezoek? De toegangsprijs van de drie kastelen ligt tussen de €7 en €12. Een bezoek aan de Moorse ruïnes is gratis.

toplijstje_kastelen_932041i.jpg

5. Carcassonne – Frankrijk

Het laatste kasteel in deze top vijf ligt in de middeleeuwse, Franse stad Carcassonne. Plaatselijke bewoners noemen het ‘La Cité’, waar de hoge kasteelmuren de hemel insteken. De stenen straten van het kasteeldorp zijn sinds de vijfde eeuw bewoond. Carcassonne is een gastronomische en artistieke hotspot, waar culinaire restaurants zich afwisselen met neoklassieke musea.

Hoe kom je er? Carcassonne ligt op de treinroute van Toulouse naar Narbonne en een kaartje kost €15. Elke dag gaan er ruim twaalf treinen richting het kasteeldorp. Verder biedt Ryanair vluchten naar het vliegveld van Carcassonne.

Wat kost en bezoek? De entreeprijs bedraagt €8,50 voor volwassenen. Eenmaal binnen is een rondleiding van drie kwartier geheel gratis.

—-


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: