De tien mooiste kastelen ter wereld volgens Columbus magazine.

Geplaatst op donderdag 21 juni 2012 @ 23:44 , 4373 keer bekeken

Neuschwanstein_3_1010050q.jpg

Kasteel De Haar in Haarzuilens werd in 2005 door de lezers van De Telegraaf uitgeroepen tot mooiste kasteel van Nederland. Het Muiderslot in Muiden en kasteel Duivenvoorde in Voorschoten volgden op gepaste afstand. Het buitenland kent echter nog meer prachtige kastelen. Columbus Magazine maakte daarom een top 10 van allermooiste kastelen ter wereld. 

10. Potala paleis

Natuurlijk mag dit prachtige Tibetaanse kasteel niet ontbreken in deze top 10. Het ligt 130 meter boven het dal van Lhasa, op de heuvel Karpo Ri. Het Potala paleis is het grootste monumentale gebouw van Tibet. Keizer Songtsen Gampo liet het kasteel in 637 bouwen. Het gebouw werd licht beschadigd tijdens de Tibetaanse opstand tegen de binnenvallende Chinezen in 1959. Ondanks deze beschadiging is het paleis nog in redelijk goede staat, mede omdat het in tegenstelling tot de meeste andere Tibetaanse kastelen niet geplunderd werd door de Rode Gardisten in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.

9. Mont Saint-Michel

Dit middeleeuwse kasteel in Frankrijk ligt op een klein schiereiland aan de Normandische kust. Mont Saint-Michel is alleen bereikbaar bij eb. Bij vloed stroomt de doorgang naar de kust, een smalle dam, volledig onder. Deze dam werd in 1880 gebouwd. Het kasteel trekt ongeveer vier miljoen bezoekers per jaar.

8. Predjamski Grad

Dit Sloveense kasteel is een van de meest unieke ter wereld. Het bouwwerk is namelijk geïntegreerd in een grot. Het `Kasteel van de Grot' is nogal klein in vergelijking met andere kastelen. Predjamski stamt uit de dertiende eeuw, hoewel het eerste deel waarschijnlijk al werd gebouwd in de eerste helft van de twaalfde eeuw. Het middelste deel werd toegevoegd in de renaissance, de rechter vleugel werd gebouwd rond 1570.

7. Neuschwanstein

Dit kasteel is een van de bekendste ter wereld. Neuschwanstein is een van de drie koninklijke paleizen van Koning Ludwig van Beieren en staat in het plaatsje Füssen. Het kasteel ligt in Beierse Alpen in Duitsland en staat symbool voor de belichaming van de 19e eeuwse romantiek. Leuk detail: Walt Disney liet zich door Neuschwanstein inspireren voor Doornroosje.

6. Matsumoto-jo

Dit kasteel in Matsumoto is een van de mooiste kastelen van Japan. Het werd in 1593 gebouwd en is nog volledig in originele staat te bewonderen. Opmerkelijk is dat Matsumoto-jo niet gebouwd is op een heuvel, maar op de vlakte. Ook wel Hirajiro genoemd. De kasteeltorens moesten het kasteel beschermen tegen oorlogen.

5. Hunyad

Dit Roemeense kasteel maakte deel uit van het vorstendom van Transsylvanië. Het is een overblijfsel van de Hunyadi dynastie en werd gebouwd in gotische stijl. Het gebouw heeft echter ook heeft barok en renaissance architectonische elementen. Het kasteel ligt op een rots in een bocht van de rivier de Zlati. Het slot is indrukwekkend met hoge gekleurde daken, talloze ramen en balkons versierd met stenen beelden. Interessant detail: vermoedelijk werd hier Vlad III van Walachije (graaf Dracula) vastgehouden voordat hij vermoord werd.

4. Malbork

Het kasteel in Malbork werd gebouwd in Pruisen door de Duitse Orde. Het in Polen gelegen slot werd voorheen door de Duitsers Marienburg genoemd. Maar na de overgave van Duitsland in 1945 kwam het grondgebied na 173 jaar weer in Poolse handen en kreeg het Kasteel haar huidige naam. Malbork is 's werelds grootste bakstenen gotische kasteel.

3. Palacio da Pena

Dit Portugese kasteel uit de vijftiende eeuw staat bovenop een heuvek bij de plaats Sintra. Het in een prachtig bosrijk gebied liggende slot werd in 1755 verwoest door een aardbeving. Prins Fernando gaf in 1838 toestemming tot het herbouwen van dit `sprookjeskasteel'

2. Löwenburg

Dit prachtige kasteel staat in het Duitse Wilhelmshöhe Hill Park in Kassel. De op een heuvel gelegen vesting is een van Duitslands eerste grote neo-gotische gebouwen en kijkt uit over de stad. Landgraaf Wilhelm IX van Hessen Kassel liet het kasteel van 1791 tot 1801 bouwen door de Duitse architect Christoph Jussow.

1. De Praagse Burcht.

Als je naar Praag gaat, kun je er niet om heen. Het kasteel in de Tsjechische hoofdstad is één van de grootste ter wereld. De burcht stamt uit 880 en is ongeveer 570 meter lang en 130 meter breed. Hier wordt de Tsjechische koningskroon, de Wenceslaskroon bewaard.

Bron: De Telegraaf.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: