Geplaatst op zaterdag 13 september 2003 @ 15:12 , 2113 keer bekeken
Voor het ontstaan van de vesting moet er terug gegaan worden naar de Tachtigjarige Oorlog. In het jaar 1580 gaf prins Willem van Oranje opdracht om een schans met vijf bastions aan te leggen op een zandrug in het moerasgebied op de grens met Duitsland. Over deze zandrug, of tange (Boerentange), liep de weg die de stad Groningen verbond met Lingen en Westfalen. De Spanjaarden gebruikten deze route onder meer om de stad (op dat moment in Spaanse handen) te bevoorraden. De prins hoopte door het aanleggen van de schans deze belangrijke route te blokkeren, zodat de stad Groningen geheel geïsoleerd zou komen te liggen. Toch zou het nog vele jaren duren voor de stad zich gewonnen gaf. In de tussentijd werd de schans versterkt. Onder graaf Willem Lodewijk van Nassau werd in 1593 de vesting voltooid.

Na de overgave van Groningen op 23 juli 1594 werd de vesting Bourtange onderdeel van de grensverdediging van de gewesten Groningen en Friesland en de Landschap Drenthe. Bourtange werd door de eeuwen heen voortdurend versterkt, totdat de vesting met de opkomst van de "moderne oorlogvoering" geleidelijk zijn functie verloor. Het garnizoen werd ingekrompen en steeds meer burgers vestigden zich binnen de wallen. In 1851 werd de ooit zo belangrijke vesting officieel opgeheven. Bourtange groeide uit tot een bloeiend agrarisch dorp waar vaklieden, handelaren en landbouwers een plek vonden.

Maar in de 50- en 60-er jaren kwam daar een eind aan. Steeds meer winkels sloten hun deuren, belangrijke boeren vertrokken naar andere dorpen en ook de politie vertrok. Bourtange was niet met de tijd meegegaan en was geen plaats waar mensen zich vestigden. Ruim een eeuw na de opheffing van de vesting nam de gemeente Vlagtwedde het besluit de vesting te reconstrueren. Op die manier zou het dorp weer opleven. Bij de plannen baseerde men zich op de situatie van 1742 toen de vesting haar grootste omvang had bereikt.

Bourtange is tegenwoordig een stadje waar de tijd lijkt stil te staan, maar waar veel te beleven is. Je kunt er een museum bezoeken, exposities bekijken, een prachtige wandeling over de vestingwallen maken, of met een kano door de grachten rond de vesting varen, er zijn huisjes e.d. te bezichtigen, die in de oude staat zijn gereconstrueerd, en aan eten en drinken kom je daar ook wel aan je trekken. Ook het oude dorpsplein is leuk om te zien. Beleef Bourtange, en je bent twee eeuwen terug in de tijd.
Er wordt nog steeds aan Bourtange gewerkt, zodat dagjesmensen maar ook bezoekers die een paar dagen langer willen blijven hun verblijf daar zo aangenaam mogelijk zullen maken. Aangezien het in Nederland ligt, en echt de moeite waard is, zou ik zeggen ga vooral eens kijken.
Meer inlichtingen vind je op (zie ook bij "links"):
http://www.bourtange.nl