Voor de vakantie: een selectie Belgische kastelen

Geplaatst op zondag 01 juli 2007 @ 22:24 , 1052 keer bekeken

Kastelen en hun romantische tuinen spreken tot de verbeelding. Ook in België zijn er vele opengesteld voor het publiek. Voor wie verlegen zit om een daguitstap, selecteerden we tien klassiekers in alle stijlen.

1 Kasteel van Beauvoorde

In het landelijke dorp Beauvoorde in West-Vlaanderen staat een fraai kasteel. De bouw begon in de twaalfde eeuw; een grondige renovatie volgde in 1600. Jonker Arthur Merghelynck (1853-1908) liet er meer dan honderd jaar geleden een Frans-Engels tuinpark aanleggen. Omdat hij geen erfgenamen had, schonk hij het kasteel en zijn collectie meubels en kunst aan de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Het dorpsplein van Beauvoorde met het mooie kerkje en kerkhof liggen vlakbij; het straatje om de hoek voert naar het natuurgebied De Moeren. Beauvoorde profileert zich bovendien als poëziedorp.

Het kasteelpark is gratis toegankelijk. Het kasteel kun je individueel met een audiogids bezoeken of in groep onder leiding van een expert.

Kasteel van Beauvoorde, Wulveringemstraat 10, 8630 Beauvoorde, 058-29.92.29,
www.kasteelbeauvoorde.be .

2 Kasteel van Horst

De waterburcht van Horst, omringd door slotgrachten, ligt in het Hageland. Ze dateert van de middeleeuwen, maar werd bij een brand vernield. De heropbouw, met de nog typische donjon, dateert van het begin van de vijftiende eeuw en het interieur werd later verfraaid. Al in de dertiende eeuw is er sprake van de heren van Horst, maar de oorspronkelijke naam van het kasteel was Castellum Rode. Vandaar dat tekenaar Karel Biddeloo er de verblijfplaats van stripfiguur de Rode Ridder van maakte.

Het kasteel is verscheidene dagen in de week open. Elke zondag vanaf april is er om 14 uur een culturele rondleiding en om 15 uur een ontdekkingstocht met de Rode Ridder, bedoeld voor gezinnen met kinderen. Liefhebbers van proeverijen kunnen op 27 mei terecht in het bezoekerscentrum, waar Hagelandse wijnen en andere streekproducten aangeboden worden.

Kasteel van Horst, Horststraat 28, 3220 Holsbeek, 016-62.33.45, www.kasteelvanhorst.be .

3 Kasteel van Leeuwergem

De heren van Leeuwergem bewonen hun kasteel bij Zottegem al van in de vijftiende eeuw. Het vierkantskasteel werd in 1764 voor de derde keer heropgebouwd. De kapel op de eerste verdieping is opdragen aan de vier evangelisten en bleef intact. Een van de eigenaars was graaf Jean-Baptiste d'Hane Steenhuyse. Hij was de gastheer van de Franse koning Lodewijk XVIII, die een tijdje in zijn huis in de Veldstraat in Gent woonde, tot aan de nederlaag van Napoleon in 1815.

De aanleg van de tuinen bij het kasteel begon in 1761 en duurde vijftien jaar. Bijzonder is dat de structuur nagenoeg onveranderd is gebleven. Met waterpartijen, lindebomen, een oranjerie, bloemperken, fonteinen en beelden is een pure kasteeltuin gecreëerd. Het lovertheater is volledig in haagbeuk aangeplant en biedt plaats aan achthonderd personen.

Het kasteel kun je niet bezoeken. De tuinen zijn alleen in groepsverband en op aanvraag via het regionale VVV-kantoor toegankelijk. Iedereen kan er terecht op de opendeurdag van 17 juni.

Kasteel van Leeuwergem, 9620 Zottegem, http://home.scarlet.be/~dlaf01/ .
Informatie: Regionaal VVV-kantoor, 09-364.64.64,
www.zottegem.be .

4 Kasteel van Modave

Dit kasteel ligt op een hoge rots in de buurt van Huy. De geschiedenis gaat terug tot de dertiende eeuw, maar het kasteel werd in de zeventiende eeuw gerestaureerd. Toen werd er ook een hydraulische machine gebouwd om het water uit de nabijgelegen rivier de Hoyoux naar het kasteel te pompen. Het water werd naar een toren gestuwd, ongeveer vijftig meter hoog. Dat was toen een enorme innovatie. Een meubelmaker uit Jemeppe-sur-Meuse bedacht de techniek. De man zou later de machine van Marly hebben ontworpen waarmee hij water uit de Seine naar Versailles bracht, onder meer om de fonteinen in het park te bevoorraden.

Je kunt het kasteel van de hertogen van Marchin bezoeken van 1 april tot 15 november. Er zijn ook geleide bezoeken mogelijk.

Kasteel van Modave, 4577 Modave, 085-41.13.69, www.modave-castle.be .

vue-aerienne.jpg

5 Kasteel van Beloeil

De prinsen de Ligne verwierven al in de middeleeuwen faam als diplomaten en militairen. In de veertiende eeuw zochten ze een onderkomen in Beloeil in Henegouwen. Daar bouwden ze een kasteel op de resten van een middeleeuwse vesting omringd door slotgrachten. Binnen in ,,het Belgische Versailles'' vind je een uitgebreide bibliotheek met twintigduizend titels. Er hangt ook een hele reeks schilderijen, onder meer portretten van de telgen van de familie.

Het huidige uitzicht van het kasteel is vooral het werk van Charles-Joseph de Ligne. Hij liet onder meer een tuin
à la française aanleggen met een mooie vijver, fraaie vergezichten en een brede groene laan van 5 kilometer lang. Met de vele waterpartijen en de rozentuin ben je de koning te rijk. maar omdat het kasteel nog bewoond wordt, zijn niet alle salons toegankelijk. Ook een deel van het park is privé.

Kasteel van Beloeil, Rue du Château 11, 7970 Beloeil, 069-68.94.26, www.chateaudebeloeil.com .

6 Park van Beervelde

Het Park van Beervelde bij Gent ligt rond een landhuis. De tuinen werden in de negentiende eeuw ontworpen in een Engelse landschapsstijl, met oog voor romantiek. Daarvoor zorgen dreven, vergezichten, reliëf, een afwisseling van bomen en weiden. Het park is 20 ha groot. De kelders van het landhuis zijn restanten van het kasteel dat na de Tweede Wereldoorlog afgebroken werd. Kunstenaar Roger Raveel kreeg in de jaren 1960 de opdracht om de keldermuren te decoreren.

De adellijke familie de Kerchove de Denterghem wil de tuinbouw ondersteunen, want in de regio zijn vele azalea- en begoniakwekers actief. Op 11, 12 en 13 mei worden in het Park van Beervelde Tuindagen georganiseerd. Dan kan iedereen kennismaken met planten en bomen, en met het park - groepen kunnen het park steeds met een gids bezoeken.

Park van Beervelde, Beervelde Dorp 75, 9080 Beervelde, 09-356.81.82, www.parkvanbeervelde.be .

7 Park van kasteel van Edingen

Het park van het kasteel van Edingen (Enghien) tussen Brussel en Doornik dateert van 1630. Het domein van de familie d'Arenberg werd toen als een van de mooiste eigentijdse tuinen van Europa bestempeld. In 1913 liet baron Empain op het goed van 182 hectare een kasteel optrekken, dat nu net als de rest in handen is van de stad Edingen.

Tuindagen zijn er op 30 en 31 maart en 1 april. Je vindt er dan een rijke variatie aan planten; voorts zijn er ook lezingen, demonstraties en ateliers. Het park, dat alle dagen open is en met een audiogids kan bezocht worden, kun je tijdens de tuindagen ook met een treintje verkennen.

Park van Kasteel van Edingen, Parc 5, 7850 Edingen, 02-397.10.20, www.visithainaut.be en www.foiredejardin.be.

Image:Loppem kasteel 03.jpg

8 Kasteel van Loppem

Historici en andere liefhebbers van mijlpalen in de Belgische geschiedenis kennen ongetwijfeld het kasteel van Loppem in West-Vlaanderen. Hier werd op het einde van de Eerste Wereldoorlog een regering gevormd met drie partijen: katholieken, liberalen en socialisten. Het algemeen enkelvoudig kiesrecht werd hier goedgekeurd, weliswaar alleen voor mannen. Ook de vernederlandsing van het hoger onderwijs kreeg hier een duw in de rug.

Het kasteel van Loppem is een voorbeeld van neogotische bouwkunst en bevat een waardevolle collectie schilderijen, prenten en beelden. Het kasteel en het park zijn te bezoeken. Enkele bomen in dat park zijn meer dan vijfhonderd jaar oud. Er is ook een labyrint van 65 meter lang en 25 meter breed.

Kasteel van Loppem, Steenbrugsestraat 26, 8210 Loppem, 050-82.22.45, www.kasteelvanloppem.be .

9 Gravensteen in Gent

Pal in het stadscentrum van Gent ligt dit stevige, deels omwalde kasteel, wellicht het bekendste van België. De burcht werd gebouwd in de twaalfde eeuw en was twee eeuwen lang de verblijfplaats van de graven van Vlaanderen. Binnen de kasteelmuren was er ooit een muntslagerij, een gevangenis, een gerechtshof, er werd gefolterd en terechtgesteld. Je kunt er onder meer nog een aantal foltertuigen en een arsenaal wapens uit de middeleeuwen bekijken. In de negentiende eeuw was het de thuisbasis van een katoenspinnerij. Het kasteel raakte in verval, maar werd gerestaureerd en is nu een van de toeristische topattracties van Gent.

Gravensteen, Sint-Veerleplein 11, 9000 Gent, 09-225.93.06, www.gent.be/gravensteen .

10 Kasteel van Freÿr

In de Maasvallei vind je het imposante kasteel van Freÿr. Hier werd naar verluidt voor de eerste keer in België koffie gedronken. Tijdens een veldslag werd het oude slot verwoest; nadien bouwde men er een renaissancewoning met een mooi binnenplein. Op een as werden aan beide zijden van het kasteel tuinen aangelegd, evenwijdig met de Maas.

Ook de ligging in een fraai stuk natuur maakt een bezoek de moeite waard. Even voorbij het kasteel maakt de Maas een flinke bocht, vlakbij zijn ook hoge rotswanden waar klimmers hun sport kunnen beoefenen.

Zowel het kasteel als de tuinen zijn open voor het publiek.

Kasteel van Freÿr, 5540 Hastière, 082-22.22.00, www.freyr.be


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: