Huis Doorn 1

Geplaatst op zaterdag 04 november 2006 @ 09:57 , 1142 keer bekeken

Kasteel Huis Doorn



Ontstaan en architectuur
Het Huis was oorspronkelijk een waterburcht die aan het eind van de 13e eeuw werd gebouwd voor domproost Adolf van Waldeck (Kolman, 1996). (Een domproost is de voorzitter van een bepaalde raad binnen de kerk.)



In 1322 werd het verwoest. Ongeveer vijfentwintig jaar later werd met de herbouw begonnen.


In de 16e en 17e eeuw verrezen er rond het binnenplein woongebouwen, die nu een geheel vormen met het hoofdgebouw.




In 1796 werd het ingrijpend verbouwd, mogelijk onder leiding van de Amsterdamse architect Abraham van der Hart.


Het omringende park werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl. De omvang van het landgoed vormde een belemmering voor de ontwikkeling van het dorp Doorn.  In 1874 werd het landgoed verkaveld.



Het Huis dankt zijn bekendheid aan de Duitse keizer Wilhelm II. Na de novemberrevolutie van 1918 vroeg en vond hij asiel in Nederland.



Hij liet de oprijlaan van de Dorpsstraat verleggen naar de rustigere Doornseweg, hier verrees ook het poortgebouw dat in een Hollandse neo-renaissancestijl gebouwd werd.


Vanaf 1920 tot aan zijn dood in 1941 bewoonde hij het Huis Doorn.


Eetzaal

Hij komt niet met lege handen naar Nederland: maar liefst negenenvijftig treinwagons waren er nodig om zijn bezittingen naar Nederland te vervoeren. De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit de paleizen in Berlijn en Potsdam.


Rooksalon met herinneringen aan Frederik de Grote

Schitterende meubels, schilderijen en zilver maken het de vorstelijke asielzoeker mogelijk om overeenkomstig zijn stand te blijven leven. In 1920 neemt het keizerlijke paar haar intreden in het kasteel.

Een jaar nadat het keizerlijk paar Doorn heeft betrokken, komt keizerin Auguste Victoria hier te overleiden. Ze wordt aanvankelijk in haar slaapkamer opgebaard en daarna overgebracht naar Potsdam.


Opgebaarde keizerin Auguste Victoire

In 1922 hertrouwt keizer Wilhelm met prinses Herminne van Reuss. Uit piƫteit ten opzichte van zijn eerste vrouw, gebruikt zij niet haar kamers, maar wordt de bovenvestibule voor haar ingericht.


Sterfbed keizer Wilhelm II

In 1941 komt Wilhelm in zijn rustkamer te overlijden. Ten noorden van het Huis staat Wilhelms mausoleum, gebouwd onder leiding van de Berlijnse architect E. Kiessling.


Mausoleum Wilhelm II

Het Huis is nu een museum in bezit van de Staat der Nederlanden. De inrichting is nog geheel zoals toen de keizer er nog woonde.


Pruisische adelaar in het park


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: