Geplaatst op maandag 23 februari 2009 @ 21:52 , 1323 keer bekeken
Middeleeuwse burcht
Tussen de weilanden van het Land van Maas en Waal staat de indrukwekkende middeleeuwse burcht in een bos op een rivierduin met eikenhout en een ven. Hernen heeft er vroeger indrukwekkender uitgezien. De donjon is verdwenen, maar door de overdekte weergangen en de unieke ligging behield Hernen voldoende aantrekkingskracht voor geïnteresseerden in de riddertijd. Kasteel Hernen heeft sinds de middeleeuwen weinig veranderingen ondergaan. Hernen vormde in 1940 het eerste bezit van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.
Steenoven
Het Land van Maas en Waal is van oudsher bewoond door boeren die hier vee hielden en de akkers verbouwden. Rijdend over de dijken ziet u hier en daar nog overblijfselen van een andere bedrijftak, die in het stroomgebied van de Waal en de Maas kon ontstaan. De rivierklei uit de uiterwaarden diende als grondstof voor de steenovens. In 2002 werden zeshonderd meter ten noordoosten van kasteel Hernen de veldovens blootgelegd, waar de bakstenen voor het kasteel van de familie Van Wijhe werden gebakken. Van Wijhe voorzag mogelijk vijandigheden toen hij op deze plek zijn verdedigbare huis uitbouwde. De voorzienigheid bewaarde zijn bezit. Kasteel Hernen is één van de weinige kastelen van Nederland die nooit door belegeringen of andere rampspoed werd bedreigd. In Hernen tikte de tijd en veranderde er niets.
Mede hierdoor behield het kasteel haar typische middeleeuwse architectuur. Een andere belangrijke reden was dat latere eigenaars weinig in Hernen verbleven en het kasteel daarom niet aanpasten aan de smaak van de tijd.
Donjon
Kasteel Hernen is aan drie zijden omgracht. De gracht aan de voorzijde werd omstreeks 1800 gedempt. Zoals gezegd is de donjon uit het midden van de veertiende eeuw verdwenen. De toren stortte in de achttiende eeuw in. Alleen de kelderverdieping bleef bewaard. Hoewel de donjon een belangrijk kenmerk van het kasteel vormde, werd de toren niet herbouwd.
De door Alart van Driel gebouwde donjon vormde het begin van kasteel Hernen. Tegen deze toren werd een 2,5 meter dikke muur opgetrokken rond een rechthoekige binnenplaats. Later bouwde de familie Van Wijhe woonvertrekken aan de binnenzijden van de ommuring. Boven de ingangspoort van de oostvleugel vinden we ter herinnering een wapensteen met de wapens van het echtpaar Van Wijhe-Van Egeren.
Kastelenvrienden
De laatste bewoonster van Hernen, mevrouw A.M. Metelerkamp van Bronkhorst-jonkvrouw den Tex, stond kasteel Hernen in 1940 af aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Zij stelde wel een belangrijke voorwaarde: de stichting moest tot restauratie van het kasteel overgaan. De restauratie ging in 1942 van start. In 1957 was het herstel van Hernen voltooid.
Bron: www.absofacts2.com/; Ruud van Capelleveen, november 2008
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan: