Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 25 januari 2010 @ 10:05 door Marjoke , 1501 keer bekeken

Het herstel van Bourtange

Ooit was Bourtange een onneembare vesting. In 1580 werd begonnen met de bouw - om Groningen op de knieën te dwingen. Want Groningen was toen “Spaansgezind”. In 1594, een jaar nadat de vesting was afgebouwd, gaf Groningen zich over. Bourtange had zijn nut bewezen en zou nog twee eeuwen lang een onneembare vesting blijven.

Maar afgelopen weekend kon een zware vrachtwagen “ongehinderd” het hart van de vesting bereiken. Een verwarde chaufeur onder invloed van alcohol dacht dat het wel kon: zijn truck naar Groningen rijden via Bourtange. Maar dat kan helemaal niet en dat wordt met verkeersborden buiten de vesting aangegeven. Om half twee zondagochtend zette de Nederlandse chauffeur de vesting op z’n kop. Hij liet met zijn vrachtwagen letterlijk een spoor van vernieling achter.

Zo werden de 400 bewoners van de vesting Bourtange gewezen op de kwetsbaarheid van hun dorp. Het is nog een wonder dat het niet veel erger is afgelopen. Er is alleen materiële schade. Vier smalle houten bruggen zijn ontzet en beschadigd, een aantal authentieke houten poorten is uit de scharnieren gereden, er zijn lantaarnpalen omver gereden en een gevel is beschadigd. Vandaag wordt onderzocht of de houten bruggen ook schade aan de constructie hebben. Als dat zo is, loopt het herstel van Bourtange ernstig in de papieren.

bourtangeBourtange is vandaag de dag een “museum-vesting”. Een toeristische trekpleister, vooral populair onder 50-plussers. In de zomermaanden worden hier gevechten nagespeeld door vrijwilligers in kostuum, met replica’s van wapens uit die tijd. Voor de gelegenheid wilde bewoner David Schuur wel even poseren in zijn kostuum voor één van de originele kanonnen die in de vesting te vinden zijn.Reacties

  • LotusKarin
    woensdag 5 mei 2010, 14:11
    Oh gelukkig viel de schade mee , want het zou wel erg zijn als het niet hersteld kon worden.
  • Marjoke
    maandag 25 januari 2010, 13:42
    112 Teletekst ma 25 jan *************************************** Schade vesting Bourtange valt mee *************************************** ` De schade die een dronken trucker dit weekend aanrichtte in de historische vesting Bourtange is beperkt gebleven tot enkele tienduizenden euro's. De chauffeur reed zaterdagnacht met een vrachtwagencombinatie het vestingstadje in Oost-Groningen binnen.Hij ramde bij twee oude bruggen de houten deuren uit de poort,maar de constructie van de bruggen bleef onbeschadigd.Ook zijn er geen historische panden geraakt.Wel kwam er een lantaarnpaal door een boograam van de synagoge. De chauffer heeft de nacht doorgebracht in een politiecel en is daarna met een proces-verbaal naar huis gestuurd. ***************************************

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.