Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 07 januari 2012 @ 01:44 door Calamandja , 2414 keer bekeken

Boek "Kastelen langs de Loire"

   
Op de omslag van het boek 'Kastelen langs de Loire' prijkt kasteel Serrant. Deze heerlijkheid werd in 1636 gekocht door Guillaume de Bautru. In de kapel staat de graftombe van markies de Vaubrun. Deze kasteeleigenaar overleed in de slag om Altenheim in 1675. Charles Le Brun en de beeldhouwers Collignon en Coysevox kregen de opdracht van zijn weduwe om een ontwerp te maken voor deze graftombe.
De streek langs de Franse rivier de Loire is een paradijs voor de kasteelliefhebber. Jean-Marie Pérouse de Montclos beschreef in 'Kastelen langs de Loire' een zestigtal kastelen. Zijn beschrijvingen zijn geïllustreerd met honderden foto's van Robert Polidori.

Loirekasteel

"Het begrip Loirekasteel laat zich nauwelijks in een vastomlijnde definitie vangen," schrijft Jean-Marie Pérouse de Montclos. "Gewoonlijk gaat men uit van kastelen die relatief dicht langs de oever van de Loire of van een van haar zijrivieren staan. Door uit te gaan van geografische of historische gegevenheden laat men echter een factor buiten beschouwing die minstens zo bepalend is geweest voor het feit dat er zoveel gerenommeerde kastelen in één gebied te vinden zijn: het dal van de Loire." Het lijkt wel, zegt Pérouse de Montclos, dat de geschiedenis door de Loire is bepaald.
In 'Kastelen langs de Loire' staan prachtige kastelen, kastelen die u waarschijnlijk wel kent. Ik noem er een aantal: Angers, Blois, Chambord, Châteaubriant, Chenonceaux, Cheverny, Langeais, Mehun-sur-Yèvre, Nantes, Serrant en Sully-sur-Loire.

Chambord

Aanvankelijk stond er een kleine vesting bij een zijstroom van de Loire. In 1519 begon de Franse koning Frans I met de bouw van Chambord. De bouw moest al snel worden onderbroken: Frans I leed een nederlaag bij een Italiaanse veldtocht en raakte in gevangenschap. Na zijn vrijlating ging het werk verder, maar het bouwschema werd ingrijpend aangepast. Ook de volgende bewoners zouden aan Chambord blijven bouwen. Volgens Pérouse de Montclos is niet precies bekend wie het kasteel heeft ontworpen. "Tegenwoordig neemt men aan dat het ontwerp afkomstig is van Leonardo da Vinci, die in 1516 door Frans I gehuisvest was in Clos Lucé," schrijft de auteur. Chambord heeft een bijzondere trap. Deze spiraaltrap in het midden van de donjon wordt toegeschreven aan het vernuft Da Vinci. Het ontwerp bestaat uit twee onafhankelijke spiralen die in dezelfde richting lopen en dezelfde verticale spil hebben. De trap is zo gemaakt, dat de een naar boven en een ander naar beneden kan lopen, zonder dat ze elkaar tegenkomen.

Mehun-sur-Yèvre

Van kasteel Mehun-sur-Yèvre resteren slechts enkele ruïnes. Mehun-sur-Yèvre werd gebouwd voor Jan van Berry. Een afbeelding uit het getijdenboek 'Très riches heures' toont hoe het kasteel er in de middeleeuwen uit moet hebben gezien. "Het is een van de eerste voorbeelden van de flamboyante stijl die tot bloei kwam tijdens het bewind van Karel V en waarvan Jan van Berry, de broer van de koning, mecenas, verzamelaar en ontwerper, een van de stuwende krachten was," stelt Pérouse de Montclos. De verbeelding van de levenskunst werd belangrijker dan de verdedigingsfunctie.

Chenonceaux

Chenonceaux staat vaak afgebeeld in reisfolders. Dit kasteel is ongetwijfeld een van de meest karakteristieke Loirekastelen. Het kasteelcomplex van Chenonceaux omvat een voorhof met bijgebouwen, een ronde losstaande toren, een centraal gelegen kasteel en een twee verdiepingen tellende brug met galerijen. De galerijbrug overspant de bedding van de rivier Cher en is erg fotogeniek.

Belangrijkste kastelen langs de Loire

Zoals gezegd beschreef Jean-Marie Pérouse de Montclos in 'Kastelen langs de Loire' een zestigtal kastelen in de streek rond de rivier de Loire. Door de talloze afbeeldingen is deze uitgave ook een kijkboek geworden. Naast een inleiding over het belang van de kastelen in het Loiredal somt Pérouse de Montclos in een chronologie en een genealogie de Franse koningen op, want de geschiedenis van het Franse kasteel is eng verbonden met het koningshuis. Helemaal voorin treft u een kaartje van de Loirestreek aan, zodat u de beschreven kastelen gemakkelijk kunt terugvinden. De kastelen zijn alfabetisch geordend. Pérouse de Montclos beschreef in meer dan driehonderd pagina's de belangrijkste kastelen langs de Loire.

Bron: Ruud van Capelleveen, december 2011Reacties

 • Calamandja
  woensdag 29 augustus 2012, 23:55
  Ja zo een volle planken heb ik niet. Bij ons is alles wat verspreid in huis. In de living staat een boekenkast die vol zit met middeleeuwen en strips. Dan heeft mijn echtgenote haar eigen studeerkamer met haar boeken en dan heb ik nog een "bureau" met twee boekenkasten waar ik eerder antiquariaat en jeugdherinneringen bewaar (de twee beginnen natuurlijk meer en meer samen te vallen)
 • Marjoke
  woensdag 29 augustus 2012, 06:57
  Om een idee te krijgen, kijk bij de nieuw binnengekomen foto;s. De spullen op de voorgrond zijn weg, maar de planken zijn ook horizontaal gevuld. En er is nog zeker anderhalf meter plank in het verlengde hiervan. Net zo als aan de korte muur en aan de andere muur. Ook staan er op andere plaatsen boeken.
 • bernard-de-clairvaux
  zondag 15 april 2012, 16:56
  Haha, ik zie het artikel nu pas: ik heb het boek ook! Een beter souvenir kun je je niet wensen van een Loire-vakantie.
 • Calamandja
  zaterdag 18 februari 2012, 12:09
  Ik zou die verzameling planken van jou wel eens willen zien, allemaal gebogen van de zware last die ze moeten torsen, veronderstel ik. IK zou er wel eens een dagje willen in snuisteren, in al die boeken, documentaties en dies meer...
 • Marjoke
  dinsdag 24 januari 2012, 07:56
  Mooi boek. Het siert ook mijn boekenplanken. Ook hele mooie foto's.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.