Blog
Geplaatst op donderdag 21 december 2017 @ 20:20 door Calamandja , 1507 keer bekeken
is het thema van de Dag van het Kasteel 2018.
Alle kastelen en buitenplaatsen herbergen een schat aan verhalen. Spannende verhalen, kleine of grote verhalen, verhalen uit het verleden en hedendaagse verhalen. Befaamde verhalen, maar ook een heleboel verhalen die minder bekend zijn bij het grote publiek. Met VERBORGEN VERHALEN VERTELD beleeft u op 21 mei 2018 deze minder bekende kanten van (het leven en werken op) kastelen en buitenplaatsen.
De tiende editie van de door de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) georganiseerde Dag van het Kasteel trok dit jaar 79.500 belangstellende bezoekers. Op tweede pinksterdag werden bezoekers welkom geheten op kastelen en buitenplaatsen in heel het land en zelfs over de grens in België en Duitsland. Onder het recordaantal van 121 deelnemers bevonden zich museale kastelen en buitenplaatsen, maar ook veel particuliere locaties die alleen tijdens de Dag van het Kasteel de toegangspoort openen.
Voor alle generaties werd er een breed scala aan activiteiten georganiseerd. Spannende verhalen werden verteld en nagespeeld, voor de geïnteresseerden deelden historici tot in detail hun kennis, er werden producten van eigen bodem aangeboden en er waren speciale openstellingen. Het thema dit jaar was ‘Rondom Kasteel en Buitenplaats’ waardoor het accent op ‘buiten’ en niet ‘binnen’ lag, maar toch kon een enkel huis ook van binnen worden bekeken. Dat is een zeldzaamheid omdat veel deelnemende buitenhuizen nog particulier bewoond worden.
Speciale aandacht was er dit jaar voor de kastelen en buitenplaatsen in Utrecht en Groningen waar bezoekers een gratis kastelengids met extra informatie en fietsroutes kregen. Ook in Overijssel werden deze brochures uitgedeeld wat terug te zien was aan het aantal fietsende bezoekers dat op de been was.
De Dag van het Kasteel is een initiatief van de Nederlandse Kastelenstichting, Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats en wordt mede mogelijk gemaakt door (regionale) partners, het Fonds voor Cultuurparticipatie, en alle deelnemers en hun vrijwilligers.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.