Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 04 september 2011 @ 13:58 door Calamandja , 1648 keer bekeken

Vier de Fortenmaand

Forten, vestingsteden en kastelen #Fortenmaand. 

De middeleeuwen komt tot leven in de forten van Nederland. Vervallen ruïnes, grote brokken steen en de omliggende woeste natuur bewaren de herinneringen aan de periode dat Nederland zich moest verdedigen. In de maand september staan deze historische bouwwerken centraal in de Fortenmaand. Rondleidingen in een fort, workshops in een kasteel of voorstellingen in een vestingstad: beleef de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Fortenmaand begint officieel op zaterdag 3 september in Fort Pannerden. Tijdens een spectaculaire voorstelling zie je Fransen, Romeinen en geallieerden hun wapens schoonmaken, wordt er flink op los geschoten en mag je ook zelf aan de slag met boogschieten. Daarna is de maand verdeeld in vier delen, naar de onderdelen van deNieuwe Hollandse Waterlinie: landschap, forten, vestingsteden en kastelen. Elk weekend staat er één onderdeel centraal, maar daarnaast is er op elk onderdeel genoeg te doen.

Hou de kalender in de gaten voor alle activiteiten van de Fortenmaand.

Het Landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Een groene megasingel rondom de randstad, zo wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie vaak genoemd. Een gebied vol prachtige kastelen, forten en vestingsteden. Vaak wordt het landschap ten onrechte vergeten. Want tijdens een aanval van de vijand was de woeste natuur de grootste beschermer. Heel de maand september zijn er themawandelingen rondom Fort Hoofddijk. Dit is echt een tropische bestemming in hartje Utrecht. Voor sportievelingen is er 4 september een leuke fietstocht vanaf Fort aan de Klop.

Forten

De forten van de Hollandse Waterlinie zijn niet te missen. Vervallen, maar stoer als altijd, steken ze overal boven uit. Fort Altena staat heel de Fortenmaand in het teken van Italië, met lekkere proeverijen en bijzondere workshops. Fort Ruigenhoek is normaal niet te bezoeken, maar richt zich tijdens de Fortenmaand speciaal op kinderen. Kinderen kunnen struinen op het fort, spelen reuzetwister, bouwen metershoge torens van bamboe en gaan aan de slag met een speurtocht! Op Fort Vuren kun je genieten van prachtige muziekstukken.

Nog meer forten

Vestingsteden

Wie kent niet de prachtige luchtfoto's van één van de bekendste vestingsteden: Naarden. Maar er zijn meer vestingsteden. De stervormige woonplaatsen waren veilige burchten voor bewoners. Tijdens de Fortenmaand is het feest in drie vestingsteden: NaardenGorinchem en Muiderberg. Op 3 en 4 september gaat het dak eraf op het muziekfestijn Swing op de Brink in het centrum van Muiderberg. Het weekend daarna zijn er spectaculaire drakenbootraces in Gorinchem. En in Naarden moet je op 18 september naar het Vestingmuseum. Daar zijn prachtige oude voertuigen en wapens te zien. Ook is het heerlijk genieten op het bastion van het museum van verschillende geschiedenisvoorstellingen.

Kastelen

De parels van de Hollandse Waterlinie zijn de kastelen. Iedereen voelt zich een ridder of jonkvrouw tijdens een bezoekje aan een kasteel. Hoe was het om vroeger te leven op een kasteel? Meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen vertellen de geschiedenis van het kasteel. Op het Muiderslot kun je meedoen met een training van de Orde der Noorderwind. Zij zijn experts op het gebied van middeleeuwse krijgskunst. Kinderen kunnen op de foto met een ridder en ontdekken hoe zwaar een maliënkolder is. Slot Loevestein viert de Fortenmaand met een workshop tingieten. En ook de cabriolet rallyrace van Gorinchem naar Slot Loevestein is bijzonder om te zien! 

De redactie van DagjeWeg.NL bezocht Slot Loevestein. Lees: Schrijf geschiedenis op Slot Loevestein

Bron: Dagjeweg.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.