Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 16 september 2011 @ 11:37 door Calamandja , 3301 keer bekeken

Wandelexcursie langs Middelee…

 

Tegen de voet van de Utrechtse Heuvelrug ligt het uit de vijftiende eeuw gedateerde landgoed Moersbergen. Hier wordt op de zaterdagmiddag 17 september een wandelexcursie gehouden. Om het hier in de Middeleeuwen gebouwde waterkasteel hangen spannende verhalen, waarover de gids graag vertelt. 


Moersbergen is ontstaan in de Middeleeuwen. Bekend is dat het kasteel in 1435 al bestond. De naam die op een drassige oorsprong lijkt te duiden, is goed met de ligging te verenigen. Het kasteel is gedurende de volgende eeuwen steeds bewoond geweest en heeft in 1539 zelfs de status van ridderhofstad verkregen. Ondanks talrijke latere verbouwingen heeft het kasteel nog steeds een middeleeuws uiterlijk. 
Rond het kasteel ligt een afwisselend terrein met weiden, parkachtige lanen en bebossing. Het middeleeuwse karakter van het landgoed is bewaard gebleven en restanten van de moestuin zijn nog zichtbaar. Een oud kerkpad loopt vanaf het kasteel naar de kerk in Doorn. De excursie gaat langs de oude moestuin, een biologische boerderij, en uiteraard het kasteel uit 1435. 


De excursie start op 17 september om 14.00 uur aan de Moersbergselaan in Doorn. Aanmelden is niet nodig. Landgoed Moersbergen ligt aan de provinciale weg N225 tussen Driebergen en Doorn. Het landgoed wordt daar niet aangegeven.Volg de richting Gimborn Arboretum en rij dan schuinsweg Palmstad in. Waar de weg ophoudt rechts de oprijlaan van Het kasteel inrijden. Het kasteel is dan in de verte al te zien. Kijk voor meer informatie over de activiteiten van Het Utrechts Landschap op www.utrechtslandschap.nl.Reacties

  • bernard-de-clairvaux
    vrijdag 16 september 2011, 19:53
    Jeetje, dit kasteeltje kende ik nog niet. Dank voor de tip!

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.