Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 10 mei 2011 @ 00:18 door Calamandja , 1262 keer bekeken

Dag van het Kasteel 2011, 13 …

Tweede Pinksterdag is het weer zover, ruim 50 kastelen, ruïnes en buitenplaatsen openen hun poorten voor het publiek.

De Dag van het Kasteel 2011 kent als thema ‘het kasteel verbeeld’. Zo’n thema is heel breed op te vatten. Kastelen zijn bij uitstek de monumenten die tot de verbeelding spreken, van kinderen, van volwassenen, van kunstenaars en van geleerden. Bij kastelen komt er meteen een visioen van de middeleeuwen naar boven, met stoere ridders, schone jonkvrouwen in hoge torens, zware muren en imposante poortgebouwen. Voor het kasteel rijden de ridders in toernooi en nadat de winnaar door de kasteelvrouwe is geëerd, wordt aangezeten aan het grootse diner. De tafels kreunen onder het vele wild, de exotische vruchten en de rijkelijk vloeiende drank. Dit beeld zien we terug in honderden films en televisieseries.

Maar ook kunstenaars werden geïnspireerd door kastelen. Legio zijn de schilderijen met in de woeste natuur op de achtergrond de maanbeschenen bergtop met zijn kasteeltorens, een ruïne half overwoekerd door de natuur of een geheime plek van minnaars tussen de muurresten en vervallen torens.

Nog steeds liggen veel kastelen wat verscholen achter bomen en hagen, zich spiegelend in hun slotgrachten en vijvers, vrolijk wapperende vlaggen boven de torens. Lang niet altijd zijn de kastelen toegankelijk voor publiek, maar op de Dag van het Kasteel kunt u juist eens achter de muren een kijkje nemen.

Deelnemende kastelen Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.