Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 06 juni 2010 @ 18:53 door Calamandja , 1710 keer bekeken

AbsoluteFigures.nl Nieuwsbrief

Thema: Kastelen in Nederland.
Naast de normale nieuwsbrief van AbsoluteFacts.nl, die elke veertien dagen wordt verstuurd, zenden zij af en toe een special rond een centraal thema. In deze aflevering informeren zij over kastelen in Nederland.

Drakensteyn.
Kasteel Drakensteyn (ook wel geschreven als Drakestein, Drakenstein of Drakensteijn), aan de rand van het dorpje Lage Vuursche bij Baarn, werd vooral bekend toen de toenmalige prinses Beatrix het in 1963 ging bewonen. Zij had Drakensteyn in 1959 verworven.
Lees verder:
Drakensteyn

Bergh te 's-Heerenberg.
Kasteel Bergh ligt tegen het centrum van het plaatsje 's-Heerenberg, in de gemeente Bergh, dicht tegen de Duitse grens. Het is een indrukwekkend complex, gelegen temidden van grachten en omzoomd met wallen. Het kasteelcomplex is tijdens een wandeling over deze wallen van alle zijden te bewonderen. Het maakt nog steeds een weerbare indruk.
Lees verder:
Kasteel Bergh te 's-Heerenberg

Paleis het Loo.
Tegen het einde van de zeventiende eeuw kwam het paleis klaar dat in opdracht van Lodewijk XIV in Versailles was gebouwd. In heel Europa lieten veel edelen, die mee wilde tellen onder hun gelijken, een paleis of paleisje bouwen dat moest lijken op dat van de Franse Zonnekoning. En zo zijn er nu veel paleizen in Europa, die zich tooien met het etiket "Het tweede Versailles".
Lees verder:
Paleis het Loo

Landgoed Clingendael.
De advocaat van de Hof van Holland, Mr. Vrank Booth bezat in de zestiende eeuw een eenvoudige boerderij op de grens van Den Haag en Wassenaar. Deze bedoening lag juist buiten de duinenrij, die de Nederlandse kust beschermt, op het overgangsgebied van de strandwal naar het vlakke land daarachter.
Lees verder:
Landgoed Clingendael

Muiderslot.
Het Muiderslot is wel het meest bekende kasteel in Nederland. Welhaast alle Nederlanders zijn er geweest, hetzij met een schoolreisje, hetzij op eigen initiatief. Toch heeft het niet veel gescheeld of al die Nederlanders hadden een ander doel voor hun dagtrip moeten uitzoeken, want het Muiderslot heeft in het begin van de negentiende eeuw op de nominatie gestaan om gesloopt te worden.
Lees verder:
Muiderslot

Oude Loo in Apeldoorn.
Zoals zoveel kastelen is kasteel Het Oude Loo waarschijnlijk ook ontstaan uit een boerenhuis. Al in het begin van de vijftiende eeuw stond op de plaats van het huidige kasteel een boerenhoeve. Omstreeks het midden van de vijftiende eeuw slaagde de edelman Gerrit van Rijswijk er in de oude hertogelijke aanspraken op de boerenhoeve uit te schakelen en van het Loo een soort heerlijkheid te maken, een vrij eigen bezit.
Lees verder:
Oude Loo in Apeldoorn

Beeckestijn.
Net als bij kasteel Zuylen in de gemeente Maarssen, heeft ook Beeckestijn een slangenmuur op het landgoed. Een slangenmuur is een muur, gebouwd met een slingerende of hoekige grondlijn. De bochten of hoeken vormen dan beschutte plaatsen, waarin windgevoelige planten of struiken, bijv. leiboompjes, gepoot kunnen worden, die de tuin een bijzonder karakter geven.
Lees verder:
Beeckestijn

Jachtslot Sint Hubertus
Het Jachtslot Sint Hubertus is het centrum van vele geheimzinnige activiteiten in de 285e aflevering van Suske en Wiske van Willy Vandersteen. Het album heet "Verraad op de Veluwe" en verscheen enkele jaren geleden bij de Standaard uitgeverij in Antwerpen. Met betrekking tot het jachtslot Sint Hubertus word je echter door dit album niets wijzer, daarvoor is andere literatuur nodig.
Lees verder:
Jachtslot Sint Hubertus

Kasteel Westhove in Domburg
Aan kasteel Westhove is nog goed te zien, dat het ooit een machtig kasteel moet zijn geweest. En inderdaad wordt die indruk bevestigd, als je de vele prenten bekijkt, die het kasteel in de loop der tijden uitbeelden. Maar van het middeleeuwse kasteel, met voorburcht en hoofdgebouw, met slotgrachten, wallen, bruggen, poorten en torens is niet erg veel overgebleven, eigenlijk alleen de onderste delen van enkele torens en enkele delen van muurwerk.
Lees verder:
Kasteel Westhove in Domburg

Eikenhorst
De naam van het de buitenplaats Eikenhorst is de laatste jaren bij het publiek goed bekend geworden. Na haar huwelijk met Jorge Guillermo immers besloot Prinses Christina hier in 1986 met haar gezin te gaan wonen en bij het huwelijk van prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta werd het landgoed weer vele malen op de televisie en in de pers genoemd, omdat het kroonprinselijk paar hier na hun huwelijk hun intrek zouden nemen.
Lees verder:
Landgoed Eikenhorst

Website: AbsoluteFacts.nl
Ruud van Capelleveen
(Redacteur)



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.