Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 02 juli 2012 @ 23:27 door Calamandja , 1207 keer bekeken

Alle Utrechtse kastelen en bu…

     

Iedereen die informatie zoekt over Utrechtse kastelen of buitenplaatsen kan hiervoor sinds 28 juni terecht op de website van Het Utrechts Archief. Bijvoorbeeld door te zoeken op de kaart, of te bladeren in het overzicht met meer dan 5000 afbeeldingen. Ook is er achtergrondinformatie te vinden en kan de bezoeker de Buitenplaatsen-App bekijken.

In de provincie Utrecht zijn honderden kastelen, buitenplaatsen en ridderhofsteden te vinden, vaak van middeleeuwse oorsprong. Vooral in de Vechtstreek en langs de Utrechtse Heuvelrug is de concentratie uitzonderlijk hoog. Een deel ervan is in de loop der eeuwen verdwenen, maar in veel gevallen zijn er nog tastbare overblijfselen aanwezig. In het nieuwe thema van de site van het Utrechts Archief staan beschrijvingen van alle Utrechtse kastelen en buitenplaatsen, in de meeste gevallen met afbeeldingen. Daarnaast is er veel achtergrondinformatie en zijn er tips voor het zoeken in de archieven.

De vier Utrechtse kasteelmusea (Huis Doorn, Kasteel de Haar, Kasteel Amerongen en Slot Zuylen) zijn speciaal uitgelicht in het thema. De archieven en collecties van deze instellingen worden in 2012 grotendeels gedigitaliseerd. De vier locaties zijn ook te vinden in de gratis Buitenplaatsen-App die de gebruiker op locatie of vanaf huis een blik geeft op het rijke verleden. De App is een gezamenlijke productie van Het Utrechts Archief, Kasteel Amerongen, Huis Doorn, Kasteel De Haar en Slot Zuylen en kwam tot stand met financiële ondersteuning van de provincie Utrecht. (deStadUtrecht.nl)Reacties

  • Marjoke
    maandag 12 november 2012, 14:56
    Leuke site. Daar gaat nog wel eventjes wat kijkwerk in zitten.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.