Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 22 april 2011 @ 00:56 door Calamandja , 1277 keer bekeken

Een poort vol kastelen in Elb…

De Vischpoort "hét beeldmerk van Elburg" is een van de locaties van Museum Elburg. Deze voormalige dichte verdedigingstoren is aan het eind van de 16e eeuw in een poort veranderd. Deze zomer staat de Vischpoort vol met kastelen.
Onder invloed van de Romantiek gingen Duitse en Franse speelgoedfabrikanten vanaf het midden van de negentiende eeuw fantasiekastelen maken. Deze kastelen zijn niet naar een bestaand voorbeeld gemaakt, maar moesten wel de kinderen een grote vrijheid geven zich in het ridderleven en het leven op een kasteel te kunnen verplaatsen. Heuse ridderburchten, een kasteelboerderij maar ook paleisachtige bouwwerken. Het zijn een paar voorbeelden van de speelgoedkastelen, waarvan de oudsten maar liefst dateren uit ongeveer 1885, die vroeger dienden als speelgoed voor jongens van rijke afkomst. Ze zijn gemaakt van het eind van de 19e eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn enkele kastelen te zien die in de eerste helft van de vorige eeuw gebruikt werden als decoratiemateriaal in bijvoorbeeld de etalage van speelgoedwinkels. Zij werden gebruikt om speelgoedridders, -kanonnen en ander riddergoed op sfeervolle wijze te tonen.

11644485_11644489.jpg

Op de tentoonstelling staan 19 kastelen van hout en papier-maché opgesteld, waarbij vooral de Franse exemplaren de aandacht trekken. Deze zijn speciaal voor etalages gemaakt, dus groot van formaat en met een beschilderde achtergrond. Veel kastelen zijn levendig aangekleed met ridders, paarden en andere figuren en beesten. 
De kastelen zijn eigendom van de heer Jan Mulder. Hij is verbonden aan de Vereniging van Expositie Ouderwets Speelgoed (VEOS). Deze vereniging bestaat sinds 1977 en exposeert haar verzamelingen ook in de Toygallery, een speelgoedmuseum in Brummen. De verzamelaar geeft al zijn kastelen een naam, net zoals tijdens de Middeleeuwen toen elke vesting een eigen naam had. Meestal kiest Jan Mulder voor een bepaalde naam omdat de vorm van het speelgoedkasteel hem aan een bestaande burcht doet denken. 

De expositie is te zien op dinsdag t/m zaterdag in de meivakantie (3 t/m 7 mei) en op zaterdagen in mei/juni van 12.00 tot 16.30 uur. In de zomervakantie (5 juli tot 20 augustus) op di. t/m vr. 10.00 - 12.00 en 13.00 - 16.30 uur en op zaterdagen van 12.00 tot 16.30 uur. 
Op de vestingdagen (woensdag 20 en 27 juli, 3 en 10 augustus) zijn er om 15.00 uur voorleesuurtjes met ridder- en prinsessenverhalen.Reacties

  • bernard-de-clairvaux
    vrijdag 22 april 2011, 22:02
    GEWELDIG!!!! Elburg is één van mijn grote middeleeuwse favorieten, mede omdat ik er een half jaar heb gewoond! Het is een echte bastidestad, zoals je er geen 2de vindt in NL. Leuk dat ze zo'n nostalgische expo organiseren.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.