Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 10 februari 2011 @ 02:36 door Calamandja , 1001 keer bekeken

Historisch slot van Male verk…

 

Het grafelijk slot van Male aan de rand van Brugge is verkocht aan de familie Hein Deprez uit Belsele. Dat meldt het bisdom Brugge. De zusters van Sint-Trudo die er sinds 1954 verbleven, verhuizen over enkele jaren. Het slot van Male dateert uit de twaalfde eeuw. Toen de Bruggelingen zich in 1302 tegen de Franse overheersing afzetten, veroverden ze eerst het slot van Male. De nieuwe eigenaar belooft het erfgoed te conserveren.
 
Aanleiding voor het vertrek van de zusters van Sint-Trudo is volgens het bisdom het kleiner en ouder worden van de gemeenschap. De gemeenschap heeft daardoor niet meer de draagkracht om het erfgoed te onderhouden en aan te passen aan de huidige normen van een logiesverstrekkend bedrijf. De zusters zullen over enkele jaren hun intrek nemen in een gebouw van de Hospitaalzusters van Sint-Jan in Sint-Pieters-Brugge. Tot aan het vertrek van de zusters zal het slot van Male een open huis blijven. Daarna wordt het een privédomein.
 
De geschiedenis van het slot van Male gaat terug tot in de tijd van de Noormannen. Filips van den Elzas gaf de burcht een belangrijke bestuurlijke functie. Eind dertiende eeuw werd het slot door de Fransen bezet. De Bruggelingen heroverden het bij hun ontvoogdingstrijd in 1302. Tijdens de Slag om het Beverhoutsveld werd het kasteel in 1382 door de Gentenaars verwoest. Filips De Stoute liet het daarna herbouwen.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.