Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 12 maart 2012 @ 01:35 door Calamandja , 1117 keer bekeken

Brand verwoest Slowaaks kaste…

   

Een brand heeft grote delen van een 600 jaar oud kasteel in Slowakije verwoest. Krasna Horka gold als een van de best bewaarde kastelen van het land.

De brand ontstond vanmiddag doordat omwonenden onkruid platbrandden. Vonken daarvan kwamen op het kasteel terecht en zetten de houten dakpannen in lichterlaaie. Toen het dak instortte, vatten ook de bovenste verdiepingen van het kasteel vlam.

Hoe groot de omvang van de schade precies is, is nog niet duidelijk. Brandweer en omwonenden probeerden nog zo veel mogelijk stukken uit het brandende gebouw te redden. Er werden elf brandweerkorpsen ingezet en het leger stuurde een helikopter om de brand te blussen.

Niet geplunderd

Krasna Horka was eeuwenlang het familiedomein van de prominente adellijke familie Andrássy. Doordat het als een van de weinig kastelen in het land tijdens en na de Tweede Wereldoorlog niet werd geplunderd, had het kasteel nog veel origineel meubilair en kunst.

Het kasteel werd in 1945 door de communisten genationaliseerd. Na een restauratie was het sinds april vorig jaar te bezichtigen als onderdeel van het Nationaal Museum. Op het moment van de brand waren geen bezoekers aanwezig.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.