Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 11 augustus 2010 @ 00:53 door Calamandja , 1415 keer bekeken

Werelderfgoed-slot Bad-Muskau…

 

In het oosten van Duitsland is door de hoge waterstand in de Neisse het Fürst Pückler Park in Bad Muskau onder water komen te staan. Het park staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Volgens die organisatie is het een "uitzonderlijk voorbeeld van een Europees landschapspark, dat baanbrekend was in het werken aan een perfect door de mens gemaakt landschap." Hoe groot de schade is aan het park en de gebouwen, wordt pas duidelijk als het water weer is gezakt.

Het Fürst-Pückler-Park Bad Muskau (Pools: Park Mużakowski) in Bad Muskau in het Duits-Poolse grensgebied van de Opper-Lausitz is een landschapspark in Engelse landschapsstijl met een oppervlakte van 545 ha. Het park ligt aan weerszijden van de Lausitzer Neiße en is hierdoor sinds 1945 verdeeld in een Duits en een Pools gedeelte.

Het park is tussen 1815 en 1844 aangelegd in opdracht van vorst Hermann von Pückler-Muskau (1785–1871) die na een reis door Engeland onder de indruk was geraakt van de Engelse landschapsstijl. In 1845 verkoopt hij park en slot vanwege geldnood aan de graven Von Nostitz en Von Hatzfeld. De nieuwe eigenaren verkopen het een jaar later aan Prins der Nederlanden Willem Frederik van Oranje-Nassau. Hij stelt in 1852 Eduard Petzold aan als Parkhoofd die tot 1872 de aanleg en uitbreiding van het park tot stand brengt.

Het onderhoud van de tuin liep onder de laatste eigenaren al terug, maar raakte in de tijd van de DDR in het slop. Na 1990 werd het onderhoud aan beide zijden van de grens weer opgepakt en sinds 2004 staat het park op de lijst van werelderfgoed van UNESCO.

Das-neue-Schloss-Bad-Muskau-a19328909.jpg

 

www.muskauer-park.deReacties

  • Marjoke
    donderdag 26 augustus 2010, 07:59
    Met recht, een natte slotgracht ;-) Maar misschien toch iets te nat?

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.